Søg
Close this search box.

Mindsk dit madspild med tre simple tricks

Når man smider en gammel og grå madvare ud hjemme i eget køkken, virker det som et lille uskyldigt greb, der ikke en større indvirkning på klimaet. Og det har det måske heller ikke, men bliver man bekendt med den samlede mængde mad, der smides ud i Danmark på årsplan, ser det helt anderledes ud.

Chokerende tal

I 2021 udgav Fødevarestyrelsen for første gang en konkret, samlet kortlægning over, hvor mange tons mad, vi smider ud på landsplan fordelt på primærproduktion, fødevareindustri, detail og engros, restaurationsbranchen og husholdninger.

814.000 ton fik tallet kæmpet sig op på, og det er skræmmende højt. For ikke nok med, at det aldrig har givet mening at smide mad ud, så har madspild også en stor indvirkning på den nuværende klimakrise.

Madspild i privaten

Knap en fjerdedel af det samlede tons madspild stammer fra husholdninger, derfor kan vi som borgere i Danmark med fordel bliver klogere på, hvordan vi mindsker madspild i det daglige. Og heldigvis kommer effektive og simple tricks os til undsætning, for det er faktisk lettere at undgå store mængder madspild, end man måske kunne tro.

Inden indkøb

Madplaner er et effektivt greb mod mindre madspild og samtidig en økonomisk gevinst på madbudgettet. Det skyldes, at du kan genbruge dine indkøbte råvarer flere gange i træk, så du undgår, at dine rester ender i skraldespanden efter et kort ophold i køleskabet. Samtidig undgår de pludselige impulskøb, hvis du ikke lægger vejen forbi supermarkederne hver eneste dag.

Efter indkøb

Så snart vi får fyldt køleskabet op med lækre, friske råvarer, bør vi sikre os, at vi ikke opmagasinerer det på en måde, hvor vi ikke kan få øje på det hele. I en travl hverdag kan vi let glemme pålæg mv. inderst på hylden. Du kan med fordel placere de råvarer, der kan holde sig i kortest tid, forrest, så du altid sikrer dig at få dem brugt.

Smarte tricks til kedelige råvarer

Det er svært at komme udenom, at nogle råvarer når at blive kedelige, hvis vi ikke lige får dem brugt. Det omhandler specielt brød, og her kan du skære den tørre brød i tern og bruge dem til croutoner, så din næste salat har lækkert topping. Faktisk findes der et væld af smarte tricks, du med fordel kan lade dig inspirere af.

Mindsk dit madspild